Hans van der Lieuw beschouwt de ongeschreven tennisregels

Na een gedwongen stop van 2.5 a 3 jaar ben ik begin April weer begonnen met het slaan van een balletje, kijken of ik het nog leuk vond, of ik nog in staat was de bal redelijk over het net te krijgen enz.

Om weer een beetje in het ritme te komen ben ik voornamelijk op de woensdag en af en toe ook de vrijdag gaan husselen. Wat mij nogal opviel was dat, op uitzonderingen na, veel spelers nauwelijks de ongeschreven regels kennen van hoe men zich op de baan gedraagt en hoe men met de ballen omgaat.

Ik geef een voorbeeld; ik serveer en de 1e service gaat in het net, meestal rolt de bal dan 50 cm of 1 mtr. weer het veld in. Normaal zal dan de netspeler even met racket of de punt van de schoen de bal een heel klein tikje geven zodat deze weer tegen het net ligt. Buiten gevaar om er in het heetst van de strijd er op te stappen en je enkel te verzwikken. Zo zou het moeten gaan, maar de meeste spelers pakken de bal op, stuiten nog een keer of slaan uit de vrije hand, die bal met een alle Jez.. gang naar achteren waar ik dus als serveerder sta. Die bal(len) komen tegen het hek, rollen weer terug de baan op en ik kan weer ballen gaan rapen want die rollen 3, 4, 5 mtr bij me vandaan. Dan moet ik dus nog aan mijn 2e service beginnen….., nou door al die onrust komt die natuurlijk ruim een meter buiten het servicevak, fout dus (niet uit maar fout bij een service).

Elke speler ziet dat die bal ruim een mtr. over de lijn is en dan wordt er toch nog door deze en gene keihard geroepen “uit” en “40-30”, eigenlijk geeft dit allemaal onrust. Als er op baan 4 een potje gespeeld wordt en er gaat een bal over naar baan 3, dan is het logisch dat er even geroepen wordt “bal over” maar de ongeschreven regel is dat baan 4 wacht tot baan 3 klaar is en de bal weer aan 4 teruggeeft. Het is NIET de bedoeling dat een speler van 4 achterlangs bij de spelers van 3 eigenhandig die bal gaan ophalen ! Want dan verstoor je het spel op 3 en je eigen spelers van 4 moeten ook op jouw wachten tot je weer terug bent.

Als een service of een normaal geslagen bal duidelijk fout / uit is dan is het NIET gebruikelijk om die bal weer met alle kracht terug te slaan. Alleen als men het slaan volledig beheerst kun je bal rustig terugslaan maar ik heb diverse keren moet duiken als serveerder om de terug gemepte bal niet op mijn kop te krijgen. Als men ballen terugslaat richting serveerder probeer dit dan rustig en gecontroleerd te doen zodat de serveerder de ballen binnen een straal van een mtr. zo kan oppakken.

Een van de stilzwijgende taken van de netspeler is dat hij dus een netbal rustig en beheerst even veilig tegen het net rolt maar ook dat hij zijn serveerder van ballen voorziet. Nu maak ik mee dat de serveerder meters naar links en rechts moet lopen om ballen te rapen.

Dan zijn er mensen die heel scherp zijn in de veroordeling als een speler heel per ongeluk en heel licht met het racket het net raakt, “punt voor ons” wordt er keihard geroepen, beetje lullig maar goed, formeel heeft men gelijk. Maar als dan dezelfde speler bij het serveren een meter het veld in stapt dan is dat heel gewoon, mensen aub probeer elkaar toch niet iedere keer vliegen af te vangen, het is een sociaal spelletje en geniet er van. Dat zelfde is van toepassing op de slagenwisseling, bij veel spelers gaat het er om zo snel mogelijk een punt te scoren, dat is misschien bevredigend voor de eigenwaarde maar als het spel- verloop iedere keer om de 2 of 3 ballen alweer stil ligt, is de pret er (althans bij mij) snel af.

Probeer niet altijd meteen te scoren maar probeer het spel op te bouwen zodat je langere rally’s krijgt, geloof me dan wordt het spelletje nog veel leuker dan het al is.

En als laatste, speel aub met goede ballen, speel niet met drukloze en gasgevulde ballen door elkaar, speel niet meer met ballen van een paar jaar oud die nauwelijks meer stuiten. Het kan een tennisarm voorkomen als u met goede ballen speelt, Xander heeft een groot assortiment en kan u prima adviseren.

Dus:

  • Voorkom zoveel mogelijk het onnodig rapen van ballen door ze ongecontroleerd terug te slaan.
  • Breng rust in het spel, u zult zien dat u beter gaat slaan.
  • Probeer niet meteen te scoren, hou de bal in het spel, het moment om een punt te maken dient zich vanzelf aan.
  • Speel met goede ballen.

En dat beste mensen, wilde ik even aan u kwijt,
groet Hans van der Lieuw

Kom tennissen bij Tennisvereniging Duinvliet!

X